Ελληνική Δημοκρατία - Υπουργείο Υγείας
Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών
ΝΠΔΔ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 9 Απριλίου 2021 και ώρα 23.59.
Εάν επιθυμείτε να προσθέσετε το σχόλιό σας σε αυτό το άρθρο , επιλέξτε τον παρακάτω σύνδεσμο (προσθήκη σχολίου)
    
Προσθήκη σχολίου επιστροφή σε όλα τα άρθρα
ΠΡΟΣΟΧΗ : για να προσθέστετ το σχόλιο σας, θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος ως μέλος (login)
 
Άρθρο 6

Ο Εργοθεραπευτής οφείλει να επιδεικνύει απόλυτο σεβασμό στην προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια και την τιμή του ασθενούς. Οφείλει να λαμβάνει κάθε μέτρο που θα προάγει την αυτονομία του ατόμου αλλά και να απέχει από κάθε ενέργεια που είναι δυνατό να θίξει το αίσθημα της προσωπικής ελευθερίας και της ελεύθερης βούλησης του ασθενούς.

Απαγορεύεται η τέλεση οιασδήποτε μη ενδεδειγμένης θεραπευτικής πράξης ή πειραματισμού, που δύνανται να θίξουν το αίσθημα της προσωπικής ελευθερίας και την ελεύθερη βούληση του ασθενούς ή να θέσουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή.

 
 
     
Σχόλια μελών ΠΣΕ
από Βασιλική Στριγγάρη
09-04-21 23:10
Συμφωνώ με τις προηγούμενες τοποθετήσεις των συναδέλφων.

από Δανάη Ιωαννίδη
09-03-21 18:44
χρήση όρου "πελάτης" αντί ασθενής ή "στον λήπτη (των) υπηρεσιών του (ή εργοθεραπείας).
Εργοθεραπευτής = πάροχος + Πελάτης = λήπτης υπηρεσιών
Δεν συμφωνώ με το "οφείλει να επιδεικνύει απόλυτο σεβασμό στην προσωπικότητα την αξιοπρέπεια και την τιμή του ασθενούς", έχουμε πελάτες με διαταραχές προσωπικότητας!, και διαφορετική κουλτούρα/πολιτισμό.
Ο όρος "πρόσωπο" είναι όρος της ηθικής και ειδικότερα: Πρόσωπο: ανθρώπινο όν με πλήρη νοητική λειτουργεία και ικανοτήτα, Αυτόνομα πρόσωπα = ώριμα, λογικά, ενήλικα άτομα. Μη αυτόνομα πρόσωπα: Έμβρυα και ασθενείς με μη ανατρέψιμη εγκεφαλική βλάβη, σε μηχανική υποστήριξη και Άτομα με , άτομα νοητική έκπτωση αναπηρία, νήπια. Τα μη αυτόνομα πρόσωπα δικαιοπρακτικά εκπροσωπούνται συνεπώς μπορεί να μπει "...οφείλει να επιδεικνύει(?) σεβασμό στο πρόσωπο του πελάτη" και τίποτα άλλο.
Οφείλει να λαμβάνει μέτρα + στα πλαίσια του επαγγέλματος του...
Κάπως αντίστοιχα θα πρέπει να εκφραστεί και η δεύτερη πρόταση.



από Μαρία Θωμαδάκη
08-03-21 22:28
Συμφωνώ απόλυτα με την Κα Δρούγκα

από Κωνσταντίνος Γεωργίου
28-02-21 20:19
Συμφωνώ με την αντικατάσταση του όρου ασθενής στο σύνολο του κειμένου. Επειδή μιλάμε για μια θεραπευτική σχέση, η οποία επίσης δεν μορφοποιείται καθόλου μέσα στο κείμενο, νομίζω ότι έχουν προταθεί άλλοι όροι που δεν ακούγονται κοινωνικά άνισοι και καταπιεστικοί.

από Αγγελική Δρούγκα
27-02-21 20:23
Προκειμένου να προστατευτεί το επάγγελμα, οι επαγγελματίες εργοθεραπευτές και οι λήπτες των υπηρεσιών εργοθεραπείας από μη σχετικές με το επάγγελμα πράξεις, αλλά και μη εγκεκριμένες μεθόδους και πρακτικές, θεωρώ πως η έκφραση "μη ενδεδειγμένη θεραπευτική πράξη" θα πρέπει να εξειδικευθεί και, ει δυνατόν, να αναφερθούν και περιγραφούν τα πλαίσια αναφοράς και οι θεραπευτικές μέθοδοι που αφορούν στην ειδικότητα της εργοθεραπείας.

από Νικόλαος Χατζηαγόρου
27-02-21 20:21
Εκτός του ότι ο "όρος" ασθενείς είναι πολύ περιορισμένος για τις ομάδες των ανθρώπων στους οποίους απευθυνόμαστε όπως πολύ σωστά αναφέρουν και άλλοι/ες συνάδελφοι, όλα τα άρθρα είναι ιδιαίτερα γενικά και δεν υπάρχει σαφής προσδιορισμός του τι θα πει σεβασμός στην προσωπικότητα, αξιοπρέπεια αλλά και ακεραιότητα του πελάτη.



Προσθήκη σχολίου επιστροφή σε όλα τα άρθρα
0%
Παρακαλώ περιμένετε.
Μην κλείσετε το παράθυρο, όσο διαρκεί η αποστολή των αρχείων...
Κατά την ολοκλήρωση, θα εμφανιστεί το μήνυμα "Ολοκληρώθηκε"