Ελληνική Δημοκρατία - Υπουργείο Υγείας
Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών
ΝΠΔΔ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 9 Απριλίου 2021 και ώρα 23.59.
Εάν επιθυμείτε να προσθέσετε το σχόλιό σας σε αυτό το άρθρο , επιλέξτε τον παρακάτω σύνδεσμο (προσθήκη σχολίου)
    
Προσθήκη σχολίου επιστροφή σε όλα τα άρθρα
ΠΡΟΣΟΧΗ : για να προσθέστετ το σχόλιο σας, θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος ως μέλος (login)
 
Άρθρο 32

1. Απαγορεύεται οποιαδήποτε προσωπική διαφήμιση ή συστηματική δημόσια παρουσία ή αναφορά του ονόματος του Εργοθεραπευτή, άμεσα ή έμμεσα, η οποία είτε προέρχεται από αυτόν είτε διενεργείται με δική του υποκίνηση.

2. Απαγορεύεται η ανάρτηση σε δημόσιο χώρο διαφημιστικών πινακίδων ή επιγραφών, η διανομή φυλλαδίων, αγγελιών, δημοσιευμάτων ή οποιασδήποτε φύσης διαφημιστικών εντύπων ή άλλων ανακοινώσεων στον έντυπο ή ηλεκτρονικό τύπο. Κατ` εξαίρεση επιτρέπεται η χρήση των ανωτέρω μέσων σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 8.

3. Απαγορεύεται η εντοίχιση επιγραφών ή πινακίδων με εμπορικό ή κερδοσκοπικό περιεχόμενο, καθώς και η ανάρτηση πινακίδων σε εξώστες, παράθυρα ή άλλα σημεία εκτός από την κύρια είσοδο του τόπου της κατοικίας και της επαγγελματικής εγκατάστασης του Εργοθεραπευτή και την πρόσοψη του κτιρίου. Οι πινακίδες που αναρτώνται στα εργαστήρια  Εργοθεραπείας πρέπει να αναγράφουν αποκλειστικά και ξεκάθαρα τις Εργοθεραπευτικές υπηρεσίες που παρέχονται σε αυτά με την φράση «Εργαστήριο Εργοθεραπείας» ή «Εργοθεραπεία», καθώς και το ονοματεπώνυμο του Εργοθεραπευτή ή την επωνυμία της εταιρείας με το λογότυπο που καθιερώνει το εταιρικό Καταστατικό, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Ακόμη πρέπει να αναρτώνται οι αναφερόμενες στον ιδρυτικό Νόμο του ΠΣΕ πινακίδες με αναφορά στην αναγνώριση εκ μέρους του ΠΣΕ της ιδιότητας του Εργοθεραπευτή. Ο τύπος των πινακίδων ρυθμίζεται από το άρθρο 75 παρ. 7 του Νόμου 4461/2017.

4. Οποιαδήποτε χρησιμοποίηση των ανωτέρω ή παρεμφερών στοιχείων από τρίτους, οι οποίοι έχουν σχέσεις συγγένειας, συνεργασίας ή εξάρτησης από τον Εργοθεραπευτή, με έμμεσο ή άμεσο σκοπό τη διαφήμισή του, συνεπάγεται τις ίδιες κυρώσεις σε βάρος του Εργοθεραπευτή, τις οποίες προβλέπει ο νόμος, εφόσον αποδεικνύεται ότι αυτός γνώριζε τις ενέργειες των προσώπων αυτών.

5. Η δημοσίευση εν γνώσει του Εργοθεραπευτή αγγελιών, επιστολών ή δηλώσεων με μορφή ευχαριστηρίων ή συγχαρητηρίων και πραγματικών ή υποθετικών αξιολογικών ή θεραπευτικών επιτυχιών και ικανοτήτων του, η οποία στοχεύει στην επαγγελματική διαφήμιση, συνεπάγεται τις ίδιες κυρώσεις.

6. Οποιαδήποτε επιτρεπόμενη παροχή πληροφοριών δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να οδηγεί σε κατάχρηση της εμπιστοσύνης των ασθενών και σε εκμετάλλευση της έλλειψης ειδικών Εργοθεραπευτικών γνώσεων από πλευράς του κοινού.

7. Η ενημέρωση του κοινού από τους Εργοθεραπευτές σε θέματα της ειδικότητας ή του γνωστικού τους αντικειμένου πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις αρχές και τις κείμενες διατάξεις που διέπουν την άσκηση του Εργοθεραπευτικού επαγγέλματος και την Εργοθεραπευτική  Δεοντολογία. Η ενημέρωση πρέπει να στηρίζεται αποκλειστικά σε στοιχεία απόλυτα τεκμηριωμένα και διεθνώς παραδεδεγμένα. Η παρουσία του Εργοθεραπευτή πρέπει να περιορίζεται στα αναγκαία για την ενημέρωση πλαίσια και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποκρύπτεται σκοπός διαφήμισης.

8. Δεν επιτρέπεται η δια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης έκφραση απόψεων που μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση ή παραπλάνηση του κοινού για θέματα υγείας. Ο περιορισμός αυτός ισχύει ιδιαίτερα σε περιπτώσεις υποθέσεων οι οποίες εκκρεμούν ενώπιον δικαστικών ή διοικητικών αρχών.

 
 
     
Σχόλια μελών ΠΣΕ
από Βασιλική Στριγγάρη
09-04-21 23:21
Συμφωνώ με τις προηγούμενες τοποθετήσεις των συναδέλφων.

από Άννα Κουρκούλη
26-03-21 16:28
Το συγκεκριμένο άρθρο είναι είναι τουλάχιστον παράνομο. Η απαγόρευση της διαφήμισης του επαγγέλματος μας, με οποιονδήποτε μορφή, είναι ανεπίτρεπτη. Αν είναι να απαγορευτεί κάτι ίσως αυτό να ήταν η παραπλανητική διαφήμιση. Ακόμη η διαφήμιση είναι ένα μέσο κατοχυρωμένο νομικά. Και αν αναλογιστούμε ότι αυτό δεν ισχύει καθόλου για τις ειδικότητες που συνεργαζόμαστε πχ. Λογοθεραπεία, φυσικοθεραπεία, είναι σαν να βάζουμε μόνοι μας εμπόδια στην επιστήμη μας, που τόσο καιρό προσπαθούμε να τη γνωστοποιήσουμε στον κόσμο και να μην μας επισκιάζουν οι άλλες ειδικότητες. Κατά τη γνώμη μου πρέπει το άρθρο αυτό να καταργηθεί η να περιοριστεί μόνο στη διαφήμιση που ενδεχομένως να παραπλανά τον κόσμο ή να έχει βλαπτικά αποτέλεσμά για την επιστήμη της εργοθεραπείας

από Μαλαματένια - Μαρία Τσεκιτσίδη
13-03-21 12:51
Συμφωνώ με τους συναδέλφους

από Δανάη Ιωαννίδη
10-03-21 10:09
Ας μπει μια υπενθύμιση της υποχρεωτική ανάρτησης "μέλος ΠΣΕ"
Κάθε περιορισμός που συνάγεται από κάποια γενικότερη νομοθεσία/κανονισμό έξω από τον ΠΣΕ αλλά υιοθετείται από τον ΠΣΕ, πρέπει να γίνεται με την παράθεση τις σχετικής αναφοράς.

από Δανάη Ιωαννίδη
09-03-21 19:53
Άκυρο και ανεφάρμοστο στο μεγαλύτερο μέρος του

από Μαρίνα Μάλφα
09-03-21 17:57
Συμφωνώ με τους/τις συναδέλφους

από Μαρία Θωμαδάκη
08-03-21 22:45
Συμφωνώ με την Γεωργία- Σταυρούλα Θωμαδάκη

από Γεωργία-Σταυρούλα Θωμαδάκη
08-03-21 22:19
Δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος εργοθεραπευτών/τριων απασχολούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες με όλες τις παρεπόμενες οικονομικές υποχρεώσεις, που αυτό συνεπάγεται και του τεράστιο ανταγωνισμού της αγοράς, η πλήρης απαγόρευση οποιασδήποτε προωθητικής ενέργειας της δουλειάς κάποιου ή του κέντρου, που διατηρεί και χρηματοδοτεί στους δύσκολους καιρούς, που διανύουμε περιορίζει κατάφωρα την επαγγελματική ανάπτυξη κι εξέλιξη όλων των ελευθέρων επαγγελματιών του κλάδου. Η διάταξη θα πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να παρέχονται στους επαγγελματίες τρόποι να απευθύνονται στους ωφελούμενους και να γνωστοποιούν το έργο και τη δραστηριότητά τους (που δεν καλύπτονται από το άρθρο 33 ή το άρθρο 39) χωρίς να κινδυνεύουν να υποστούν κυρώσεις.

από Ευσταθία Νταϊφώτη
08-03-21 17:57
Συμφωνώ με τον κ. Δασκάλου.

από Σοφία Κουλούρη
08-03-21 10:19
Συμφωνώ Με ον κ. Δασκαλου

από Συμεών-Δημήτριος Δασκάλου
27-02-21 18:52
Με βάση την παραδοχή ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων εργοθεραπευτών εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, η άμεση ή εμμεση διαφήμιση ενός εργοθεραπευτή αποτελεί κύριο στοιχείο για την επαγγελματική του ανέλιξη. Διαφορετικά, ποιοι εναλλακτικοί προτείνονται, βάσει κώδικα, για τη διαφήμιση του ελεύθερου επαγγελματία εργοθεραπευτή;

Προσθήκη σχολίου επιστροφή σε όλα τα άρθρα
0%
Παρακαλώ περιμένετε.
Μην κλείσετε το παράθυρο, όσο διαρκεί η αποστολή των αρχείων...
Κατά την ολοκλήρωση, θα εμφανιστεί το μήνυμα "Ολοκληρώθηκε"