Ελληνική Δημοκρατία - Υπουργείο Υγείας
Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών
ΝΠΔΔ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 9 Απριλίου 2021 και ώρα 23.59.
Εάν επιθυμείτε να προσθέσετε το σχόλιό σας σε αυτό το άρθρο , επιλέξτε τον παρακάτω σύνδεσμο (προσθήκη σχολίου)
    
Προσθήκη σχολίου επιστροφή σε όλα τα άρθρα
ΠΡΟΣΟΧΗ : για να προσθέστετ το σχόλιο σας, θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος ως μέλος (login)
 
Άρθρο 2

Πρωταρχική μέριμνα του Εργοθεραπευτή κατά την παροχή των υπηρεσιών του είναι η ολιστική κάλυψη των αναγκών του ανθρώπου ως βιοψυχοκοινωνικής και πνευματικής οντότητας. Με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον του ασθενούς, στα πλαίσια της πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας, αποκατάστασης και δια βίου άσκησης των ικανοτήτων καθημερινής ζωής, ο Εργοθεραπευτής οφείλει να χρησιμοποιεί το σύνολο των επιστημονικών και επαγγελματικών του γνώσεων, δεξιοτήτων και την εμπειρία του, διατηρώντας σε κάθε περίπτωση την επιστημονική και επαγγελματική του αυτοτέλεια. Όταν ασκεί την επαγγελματική πράξη, βασίζεται σε μεθόδους και τεχνικές που έχουν κατοχυρωθεί ως επιστημονικό αντικείμενό του.  Σε περιπτώσεις όπου δεν υφίστανται εγγυήσεις για την τήρηση των προαναφερόμενων, απέχει από την παροχή των υπηρεσιών του.

 
 
     
Σχόλια μελών ΠΣΕ
από Βασιλική Στριγγάρη
09-04-21 23:10
Συμφωνώ με τις προηγούμενες τοποθετήσεις των συναδέλφων.

από Άννα Μανιωρου
16-03-21 15:38
Σύμφωνα απόλυτα με τις συστάσεις των συναδέλφων. Όπως προαναφέρθηκε συνιστάται η αντικατάσταση του όρου "ασθενής" σε όλο τον κώδικα και η διευκρίνιση των τεχνικών και μεθόδων που αναφέρονται.

από Μαλαματένια - Μαρία Τσεκιτσίδη
13-03-21 12:35
Όπως έχει ήδη αναφερθεί, συνιστάται η αντικατάσταση του όρου "ασθενής" με τον όρο ωφελούμενος-θεραπευόμενος ενώ παράλληλα χρειάζεται να αποσαφηνιστεί σε ποιες μεθόδους και τεχνικές αναφέρεται το παρόν άρθρο και ποιος είναι ο τρόπος κατοχύρωσης των μεθόδων αυτών.

από Δανάη Ιωαννίδη
09-03-21 17:27
Όλο το άρθρο χρειάζεται επεξεργασία
ασθενής = πελάτης (βλέπε επίσης σύγχρονη ορολογία WHO, WFOT ορισμό της Εργοθεραπείας κλπ) "π.χ. υγεία, ευημερία, συμμετοχή...)
"Σε περιπτώσεις όπου δεν υφίστανται εγγυήσεις για την τήρηση των προαναφερόμενων, απέχει από την παροχή των υπηρεσιών του." = Από ποιόν? Μήπως ειπωθεί ποιο γενικά ώστε να αποδίδεται η άρνηση παροχής όταν υπάρχει ηθική κρίση οποιασδήποτε αιτιολογίας?

από Μαρίνα Μάλφα
09-03-21 17:12
Όπως έχει ήδη αναφερθεί αναλυτικά, αντικατάσταση του όρου "ασθενής" σε όλο τον κώδικα και διεύρυνση του θεραπευτικού ρόλου ώστε να συμπεριλαμβάνει την δικαιοσύνη στα έργα, την προάσπιση των δικαιωμάτων, την κοινωνική ευαισθητοποίηση και την έρευνα.

από Μαρία Θωμαδάκη
08-03-21 22:25
Συμφωνώ απόλυτα με τους συναδέλφους

από Γεωργία-Σταυρούλα Θωμαδάκη
08-03-21 22:15
Ο όρος ασθενής στο άρθρο αυτό και όπου αλλού απαντάται στον κώδικα να αντικατασταθεί με τον όρο ωφελούμενος ή θεραπευόμενος ή άλλον παρεμφερή με αυτούς όρο, που να αποδίδει ακριβώς τη θεραπευτική σχέση μεταξύ εργοθεραπευτή/τριας και ωφελούμενου. Ομοίως να αποσαφηνιστεί σε ποιες μεθόδους και τεχνικές αναφέρεται και ο τρόπος κατοχύρωσης αυτών.

από Φλώρα-Ιωάννα Πετροπούλου
03-03-21 11:25
Ο όρος "ασθενής" θα έπρεπε να αντικατασταθεί με κάποιον πιο δόκιμο όρο.

από Μαρίνα Κατσιούλη
01-03-21 09:28
Σε όλο τον κώδικα πρέπει να αντικατασταθεί ο όρος "ασθενής".

από Πέτρος Μελαδάκης
01-03-21 00:08
Συμφωνώ απολύτως με τα προηγούμενα σχόλια. Επιπλέον θα ήθελα να αναφέρω ότι στο σημείο όπου αναφέρει "πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας, αποκατάστασης και δια βίου άσκησης των ικανοτήτων καθημερινής ζωής" ίσως θα πρέπει να προστεθούν και πιο σύγχρονα και αναπτυσσομενα πεδία άσκησης του επαγγέλματος και ο σχετικός ρόλος του εργοθεραπευτη. Αναφέρομαι σε ζητήματα όπως η δικαιοσύνη στα έργα, η αποστερηση έργων, η προαγωγή της υγείας (με τη σύγχρονη έννοια της), η κοινωνική μεταμόρφωση, η προάσπιση δικαιωμάτων κ.α.

από Νικόλαος Χατζηαγόρου
27-02-21 15:48
Από τη στιγμή που στην 1η σειρά χρησιμοποιείται ορολογία του ICF (βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο) και της φιλοσοφίας του επαγγέλματος (άνθρωπος - πνευματική οντότητα) και λαμβάνοντας υπόψη τη ευρύτερη βιβλιογραφία, ορολογία και γενική αντίληψη στην υγεία, θα είναι προτιμότερο αντί της λέξης "ασθενής" χρησιμοποιηθεί ο όρος "λήπτης υπηρεσιών" ή/και "ωφελούμενος". Θα πρότεινα αυτή την αντικατάσταση σε όλη την έκταση του κώδικα.

Εκτός της πρώτης πρότασης, προτείνω την αναδιατύπωση του υπόλοιπου άρθρου:
"Οι επαγγελματίες ε/θ αξιοποιούν το σύνολο των κοινοτικών και κοινωνικών πόρων, τα διεπιστημονικά τεκμήρια, την πρακτική εμπειρία και την ακαδημαϊκή γνώση με αποκλειστικό σκοπό να συμβάλει στην προάσπιση και προαγωγή της υγείας και της ποιότητας ζωής των χρηστών των υπηρεσιών εργοθεραπείας (ΠΟΥ, 1986 και WFOT 2012). Η άσκηση της επαγγελματικής πράξης διενεργείται στο πλαίσιο που ορίζεται από το Άρθρο 3 του Υπ Αριθμ. 83, Προεδρικού Διατάγματος (ΦΕΚ 37/1989). Σε κάθε περίπτωση όπου δεν υφίστανται εγγυήσεις για την τήρηση των παραπάνω, οι επαγγελματίες ε/θ έχουν κάθε νόμιμο δικαίωμα να απέχουν από την παροχή υπηρεσιών τους"

από Αικατερίνη Κατσιάνα
26-02-21 23:43
Ο όρος ασθενής εκτός του ότι δεν καλύπτει το εύρος των ωφελούμενων ή αποδεκτών των υπηρεσιών μας, περιορίζει και αποκλείει τις υπηρεσίες μας σε ομάδες και ίσως και ολόκληρους πληθυσμούς που ενίοτε μπορούμε να προσφέρουμε υπηρεσίες. Επίσης εκεί που αναφέρονται οι ικανότητες καθημερινής ζωής (θα προτιμούσα τον όρο δεξιότητες) δεν αναφέρεται καθόλου αυτό που χαρακτηρίζει την ειδικότητα μας και συστήνεται πλέον στη σύγχρονη βιβλιογραφία η εργοκεντρική πρακτική, η χρήση του έργου στην πρακτική μας

από Δήμητρα Καλπογιάννη
25-02-21 08:14
Ο όρος «ασθενής» δεν καλύπτει το εύρος του επαγγέλματός μας και δε συνάδει με τη θεώρηση «των αναγκών του ανθρώπου ως βιοψυχοκοινωνικής και πνευματικής οντότητας».

Προσθήκη σχολίου επιστροφή σε όλα τα άρθρα
0%
Παρακαλώ περιμένετε.
Μην κλείσετε το παράθυρο, όσο διαρκεί η αποστολή των αρχείων...
Κατά την ολοκλήρωση, θα εμφανιστεί το μήνυμα "Ολοκληρώθηκε"