Ελληνική Δημοκρατία - Υπουργείο Υγείας
Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών
ΝΠΔΔ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 9 Απριλίου 2021 και ώρα 23.59.
Εάν επιθυμείτε να προσθέσετε το σχόλιό σας σε αυτό το άρθρο , επιλέξτε τον παρακάτω σύνδεσμο (προσθήκη σχολίου)
    
Προσθήκη σχολίου επιστροφή σε όλα τα άρθρα
ΠΡΟΣΟΧΗ : για να προσθέστετ το σχόλιο σας, θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος ως μέλος (login)
 
Άρθρο 27

Ο Εργοθεραπευτής μπορεί να συμμετέχει σε επιστημονικές  μελέτες και έρευνες κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας ή ως μέλος ερευνητικών ομάδων επιστημονικών  και ερευνητικών φορέων αναλαμβάνοντας θέματα που σχετίζονται με την Εργοθεραπεία. Προς τούτο υποχρεούται στην τήρηση των θεμελιωδών πνευματικών και ηθικών αξιών, που χαρακτηρίζονται από σεβασμό στον άνθρωπο και την αξιοπρέπειά του. Πρέπει να λαμβάνει πάντα υπόψη του ότι η έρευνα στον άνθρωπο επιτρέπεται με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1. Ενημέρωση του ανθρώπου που υπόκειται σε έρευνα και ιδίως ως προς:

    α) την ύπαρξη και το μέγεθος πιθανών κινδύνων

    β) τα δικαιώματα προστασίας του ατόμου

    γ) τον εθελοντικό χαρακτήρα συμμετοχής στην έρευνα και χωρίς οικονομικά ανταλλάγματα

    δ) τη δυνατότητα ελεύθερης ανάκλησης της παρεχόμενης συναίνεσης.

2. Ελεύθερη, ανεπιφύλακτη, ειδική και τεκμηριωμένη συναίνεση του ανθρώπου που υπόκειται σε έρευνα, ο οποίος έχει τη σχετική ικανότητα.

3. Οι κίνδυνοι στους οποίους εκτίθεται ο άνθρωπος είναι δυσανάλογα μικροί σε σχέση με τα πιθανά  οφέλη από την έρευνα.

4. Το ερευνητικό πρόγραμμα έχει εγκριθεί από το αρμόδιο όργανο, μετά από σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Επιστημονικού Συμβουλίου και της αρμόδιας Επιτροπής Δεοντολογίας.

3. Η έρευνα σε άτομα τα οποία δεν διαθέτουν ικανότητα συναίνεσης, επιτρέπεται μόνον εφόσον τηρείται η  εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.

Οποιαδήποτε διαγνωστική ή  θεραπευτική μέθοδος δεν εφαρμόζεται διεθνώς, χαρακτηρίζεται ως πειραματική και επιτρέπεται η εφαρμογή της μόνο ύστερα από  έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.) η άλλου αρμόδιου θεσμικού οργάνου.

Ο Εργοθεραπευτής δεν επιτρέπεται να εφαρμόζει νέες θεραπευτικές ή διαγνωστικές μεθόδους αγνώστων αποτελεσμάτων, χωρίς την αυστηρή εφαρμογή των κανόνων που διέπουν το σχεδιασμό και την εφαρμογή κλινικών μελετών. Αναγνωρίζει ως θεμελιώδη κανόνα ότι η πιθανή θεραπευτική αξία, προς όφελος του ασθενή, έχει προτεραιότητα έναντι της επιστημονικής γνώσης, που ενδεχομένως αποκτάται από τις νέες θεραπευτικές ή διαγνωστικές μεθόδους.

 
 
     
Σχόλια μελών ΠΣΕ
από Βασιλική Στριγγάρη
09-04-21 23:20
Συμφωνώ με τις προηγούμενες τοποθετήσεις των συναδέλφων.

από Μαλαματένια - Μαρία Τσεκιτσίδη
13-03-21 12:44
Συμφωνώ με τους προβληματισμούς των υπόλοιπων συναδέλφων.

από Δανάη Ιωαννίδη
10-03-21 09:48
Επίσης εξετάστε το γεγονός πως αυτό το κομμάτι θα πρέπει να αναλυθεί σε ξεχωριστό "Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας της Επιστημονικής Έρευνας" και πιθανά να πρέπει να οριστεί ειδική επιτροπή. Όταν μετέχεις σε ένα οργανισμό έρευνας υποχρεωτικά ακολουθείς τον συγκεκριμένο δικό του διατυπωμένο κώδικα έρευνας και τις διαδικασίες που προβλέπονται σε αυτόν.
Η έρευνα είναι κομμάτι της επαγγελματικής δράσης, συνεπώς σε αυτό το επίπεδο "καλύπτεται" στο πλαίσιο του παρόντος από το σύνολο του περιεχόμενο του.
Για την διατήρηση ξεχωριστού άρθρου μπορεί να αφαιρεθούν τα (διδακτικά) τμήματα 1 και 2 και να παραμείνουν με μικρή αναδιατύπωση οι παράγραφοι 1, 3 και 4
"Ο Εργοθεραπευτής διεξάγει έρευνα στο πεδίο της Εργοθεραπείας και της Επιστήμης του Έργου τηρώντας τα παραδεκτά διεθνή πρότυπα ορθής πρακτικής (Βιοηθική) και σύμφωνα με την ...Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής (βλέπε σχετικά http://www.bioethics.gr/index.php/el/dikaio/nomothesia)

από Άννα Κουρκούλη
09-03-21 22:31
Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο άρθρο θα πρέπει να διαμορφωθεί και να ταιριάζει με έναν πιο ευρύ κώδικα δεοντολογίας καθώς οι εργοθεραπευτες δεν ασχολούνται αποκλειστικά με θέματα της εργοθεραπείας αλλά και με ένα πιο μεγάλο φάσμα που αφορά τις ανθρωπιστικές επιστήμες και επίσης δε είναι δυνατόν να παίρνει έγκριση κάθε έρευνα από το εκάστοτε ΔΣ του ΠΣΕ. Πιστεύω πως δεν πρέπει να μπουν περιορισμοί στο κεφάλαιο ΈΡΕΥΝΑ, καθώς δεν περιορίζεται μόνο στο επάγγελμά μας ή τουλάχιστον να είναι πιο γενικό και να προστατεύει έναν επαγγελματία εργοθεραπευτή που θέλει να αφιερωθεί στην διερεύνηση και ανάπτυξη της γνώσης.

από Δανάη Ιωαννίδη
09-03-21 19:49
Keyword Βιοηθική. Αναζητείστε σχετική βιβλιογραφία για την έρευνα. και βάλτε αναφορές "όπως προβλέπεται από ...."

από Μαρίνα Μάλφα
09-03-21 17:53
Συμφωνώ με τους προβληματισμούς που αναφέρθηκαν, ιδιαίτερα με την πρόταση της κ. Καλπογιάννη.

από Μαρία Θωμαδάκη
08-03-21 22:43
Συμφωνώ με την Γεωργία- Σταυρούλα Θωμαδάκη

από Γεωργία-Σταυρούλα Θωμαδάκη
08-03-21 22:17
Η φράση «θέματα, που σχετίζονται με την Εργοθεραπεία» πρέπει να απαλειφθεί ή να αντικατασταθεί ή να εμπλουτισθεί, καθώς στο πλαίσιο της δραστηριότητάς τους οι εργοθεραπευτές/τριες απαιτείται να ερευνήσουν ευρύτερα ζητήματα, που αφορούν τους ανθρώπους (ψυχολογίας, ιατρικής, φαρμακευτικής, φυσικοθεραπείας κοκ). Επιπλέον, δεν δίνεται καμία διευκρίνιση ούτε στο άρθρο αυτό αλλά ούτε νωρίτερα στον κώδικα για το πώς αναγνωρίζονται οι θεραπευτικές και διαγνωστικές μέθοδοι και ποιοι είναι οι όροι, που διέπουν τις κλινικές μελέτες. Επομένως είναι επικίνδυνο χωρίς καμία διευκρίνιση, σχετικό ορισμό ή παραπομπή, να θεσμοθετούνται αόριστες υποχρεώσεις του εργοθεραπευτή/ τριας, που, υπό συνθήκες, μπορούν να επισύρουν σε βάρος του πειθαρχικές κυρώσεις.

από Κωνσταντίνος Γεωργίου
28-02-21 21:05
Νομίζω το θέμα της έρευνας και της συνεχιζόμενης κατάρτισης χρειάζεται να μελετηθεί περισσότερο. Δεν γίνεται επίσης στο πλαίσιο αυτού του κώδικα καμία αναφορά σε θέματα κλινικής εποπτείας, η οποία κατά την άποψη μου θα έπρεπε να είναι προαπαιτούμενο για την εξέλιξη των θεραπευτών, νέων και μεγαλύτερων κατά τα πρότυπα ίσως του Βρετανικού συλλόγου.

από Αικατερίνη Κατσιάνα
27-02-21 02:44
Θέματα που σχετίζονται με την Εργοθεραπεία... με αυτή την φράση απορρίπτουμε και την φιλοσοφία της Επιστήμης Έργου
και
ερώτηση σχετικά με το 4. ισχύει και για έρευνες που γίνονται από κάποιο πανεπιστήμιο; Θα πρέπει δηλαδή να έχει την έγκριση από την επιστημονική επιτροπή και δεοντολογίας του ΠΣΕ για να προχωρήσει σε μια έρευνα ή ένα ερευνητικό έργο; ή καλύπτεται από την επιτροπή ηθικής δεοντολογίας του πανεπιστημίου (η οποία είναι απαραίτητη) για την έρευνα; Καλό θα ήταν να αναφέρονται πληροφορίες σχετικά στο συγκεκριμένο άρθρο

από Νικόλαος Χατζηαγόρου
27-02-21 01:21
Ο τίτλος του Θ. είναι καλό να διευρυνθεί. Για παράδειγμα, "Συνεχόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση" και να προσδιοριστεί τι σημαίνει αυτό (π.χ. να οριστεί τι θα πει ΣΕΚ και τι σημαίνει έγκυρη, αξιόπιστη και φερέγγυα κατάρτιση - να οριστούν εκπαιδευτικά ιδρύματα που είναι αναγνωρισμένα από τη νομοθεσία του κράτους άσχετα αν είναι δημόσια ή ιδιωτικά). Υπό αυτό τον τίτλο μπορεί να παραμείνει το άρθρο για την έρευνα. Ταυτόχρονα, μπορεί να διαμορφωθεί/ουν άρθρο/α που ωθεί/ουν τους/τις επαγγελματίες ε/θ να επιμορφώνονται συνεχώς σε θέματα που αφορούν το επάγγελμα της εργοθεραπείας και την επιστήμη του έργου.

από Δήμητρα Καλπογιάννη
25-02-21 08:42
Πιστεύω πως ο χαρακτηρισμός «θέματα που σχετίζονται με την Εργοθεραπεία» θα έπρεπε να αφαιρεθεί. Πολλά θέματα τα οποία ερευνούν εργοθεραπευτές, ιδιαίτερα στα πλαίσια ομάδων διαφόρων ειδικοτήτων, δεν αφορούν «την Εργοθεραπεία» αλλά τον άνθρωπο ή την κοινωνία ευρύτερα.

Προσθήκη σχολίου επιστροφή σε όλα τα άρθρα
0%
Παρακαλώ περιμένετε.
Μην κλείσετε το παράθυρο, όσο διαρκεί η αποστολή των αρχείων...
Κατά την ολοκλήρωση, θα εμφανιστεί το μήνυμα "Ολοκληρώθηκε"